0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Chlebowiec

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Chlebowiec (Artocarpus heterophyllus) to drzewo pochodzące z tropikalnej Azji. Ma ogromne skórzaste liście oraz owalne owoce osiągające nawet metr długości i ważące 10-40 kg. Pod twardą, żółtą lub zieloną skórką znajdziemy liczne owoce wielkości winogron, a w nich z kolei mniejsze pestki. Miąższ nie należy do soczystych, ani słodkich. W smaku przypomina trochę figi oraz chleb, można też wyczuć delikatny posmak miodu. Owoce chlebowca niezbyt przyjemnie pachną.
Chlebowiec zawiera dużo potasu, wapnia i fosforu. Niedojrzałe owoce są zielone, a dojrzałe stają się miękkie. Można je wtedy przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.
Twardą skórkę trzeba usunąć ostrym nożem. Jadalny jest tylko miąższ chlebowca oraz nasiona, które jednak najpierw trzeba ugotować, usmażyć lub upiec. Miąższ wykorzystuje się między innymi do wyrobu mąki.
Pieczony krem chlebowcowy
Składniki: Owoc chlebowca, 20 g masła, sól, pieprz, 100 ml mleka, jajko
Sposób przyrządzania: Gotować w wodzie chlebowiec w skórce przez około 30 minut, aż zmięknie. Następnie ostudzić i obrać owoc. Ugnieść na jednolitą masę wraz z masłem, solą i pieprzem. Powoli dodawać mleko i jajko. Dobrze ubić, po czym masę włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 180oC do czasu, aż wierzch się zarumieni.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Duże lodówki w teście

13 LODÓWEK SIDE-BY-SIDE W TEŚCIE: Siedem bardzo dobrych dużych lodówek i sześć nieco słabszych...

Dobre też wśród tanich

28 SZCZOTECZEK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Większość szczoteczek z testu czyści zęby bardzo dobrze. Problemy...

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...