0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyŻywnośćBulwa z efektem odchudzającym

Bulwa z efektem odchudzającym

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Znikające kilogramy? Taka obietnica stoi za wieloma substancjami pochodzenia naturalnego. Jednak w rzeczywistości większość z nich wcale nie odchudza. Inaczej sprawa wygląda z glukomannanem. Ten związek pochodzący z bulw rośliny o nazwie konjac może rzeczywiście wspomagać odchudzanie. Potwierdził to nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Co to jest glukomannan?

Glukomannan jest pozyskiwany z bulwy azjatyckiej rośliny o nazwie konjac (konjak). Bulwa ta wielkością przypomina buraka cukrowego. Jest rozdrabniana, suszona i mielona na mąkę. Glukomannan to błonnik w niej zawarty. Co ciekawe, stanowi on aż do 40% takiej bulwy. Jak na warzywo przystało, konjac jest bardzo zdrowy. Zawiera związki mineralne takie jak wapń, żelazo czy fosfor, a także witaminy: A, E, D, C, z grupy B oraz kwas foliowy.

W południowo-wschodniej Azji konjac jest uprawiany od 3000 lat, ale w świecie Zachodu znany jest dopiero od lat 80. XX wieku. Właśnie wtedy badacze zainteresowali się prozdrowotnymi właściwościami konjaca, podczas gdy Azjaci od wieków stosowali glukomannan w kuchni – głównie jako zagęstnik do sosów czy do produkcji specyficznego, żelowego makaronu.

W Europie glukonamannan pełni teraz podobną funkcję w produktach spożywczych – zagęszczającą i żelującą. Występuje wtedy jako dodatek do żywności pod nazwą E 425.

Jak działa glukomannan?

Glukomannan jest reklamowany jako bardzo sycący. Dzięki temu wspomaga odchudzanie. Po prostu po zjedzeniu pęcznieje w żołądku, a my przez długi czas odczuwamy sytość.

Ale na tym nie koniec jego zalet. Glukomannan jako błonnik obniża też poziom cholesterolu. Ponadto jest prebiotykiem, czyli pożywieniem dla dobroczynnych bakterii kolonizujących nasze jelita.

Mąka z glukomannanu składa się w większości z węglowodanów, które nie są przez nas trawione. W przeważającej części jest to właśnie błonnik. Ma on właściwości wiązania wody – ona powoduje, że glukomannan bardzo pęcznieje. I tu kryje się efekt odchudzający tej substancji. Kiedy jemy posiłek z glukomannanem i popijamy go obficie wodą, czujemy się syci przez długi czas, a to sprawia, że jemy mniej.

Czy glukomannan to nie kolejna ściema na rynku środków odchudzających?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że „glukomannan może wspierać spadek masy ciała w ramach diety o obniżonej kaloryczności”.

A zatem spożywanie glukomannanu w postaci produktów żywnościowych, typu makaron, ryż czy mieszanki do wypieków, jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia i – co więcej – skuteczne w trakcie odchudzania.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Rodzynki nafaszerowane pestycydami

3 MARKI RODZYNKÓW W TEŚCIE: Wszystkie rodzynki z testu zawierają pozostałości pestycydów. W każdych...

Chemia w jogurcie – test

9 JOGURTÓW W TEŚCIE: Jogurt to zdrowe bakterie, dobre źródło białka i wapnia. Sprawdziliśmy,...

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...