Dlaczego bób jest idealny dla osób chcących schudnąć? Dlaczego powinny go jeść kobiety w ciąży? W jaki sposób działa nie tylko na nasze ciało, ale i duszę? Przedstawiamy bób, jakiego jeszcze nie znacie…
Bób (Vicia faba L.) to roślina strączkowa. Świeżo zebrany pojawia się w sprzedaży na krótko w czerwcu i lipcu. Ale przez cały rok jest dostępny w postaci mrożonek. Może mieć skórkę jasnozieloną lub brązową i kremowe wnętrze, które ma lekki posmak orzechów.
Ale walory smakowe bobu to dopiero początek jego zalet. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma mnóstwo wartości odżywczych. Co więc takiego w sobie zawiera?
Po pierwsze kwas foliowy – tak bardzo potrzebny kobietom w ciąży, żeby zapobiec wadom rozwojowym płodu. 100 g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Po drugie – białko. Zawartość ponad 7 g białka w 100 g ugotowanego bobu czyni z niego idealną alternatywę dla mięsa. Co ważne, w przeciwieństwie do niego, zamiast podwyższać, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Po trzecie błonnik – bób zawiera go 3 g każdych 100 g. Błonnik wspomaga odchudzanie. Badania pokazują, że część roślin strączkowych, w tym i część bobu, opuszcza organizm niestrawiona. Dzięki temu bób jest prawdziwym przyjacielem szczupłej sylwetki. W 100 g zawiera 84 kcal.
Ale nie tylko dzięki błonnikowi bób pomaga tracić zbędne kilogramy. W bobie znajdują się wolno trawione węglowodany, co sprawia, że to przekąska idealna dla osób, które chcą schudnąć, ale przy tym nie chcą być głodne. Skrobia zawarta w tych cennych nasionach jest trawiona powoli i równomiernie. Dzięki temu przez wiele godzin po ich zjedzeniu czujesz się najedzony.
Co więcej, kiedy jemy bób, łuskając go ze skórek, nie spieszymy się. Takie powolne jedzenie także sprzyja odchudzaniu. Dlaczego? Bo jedząc powoli, odczujemy sytość, zanim zjemy zbyt dużo. Poza tym łuskanie bobu jest bardzo relaksujące. Warto czasem zwolnić, porzucić na chwilę obowiązki i oddać się łuskaniu bobu…
Kolejną cenną właściwością bobu wysoka zawartość potasu i witamin z grupy B.
Bób zwykle jada się bez skórki, ale to właśnie ona zawiera najwięcej witamin. Skórka bobu jest również jadalna. Bób ze skórką najlepiej smakuje, kiedy jest młody.