Bataty (Ipomoea batatas), zwane też słodkimi ziemniakami, pochodzą z Ameryki Środkowej, a uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Na płożących się łodygach wyrastają potężne podłużne bulwy, mogące ważyć nawet do 5 kg – to właśnie słodkie ziemniaki. Mają kolor żółtobrązowy lub bladoczerwony. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny sok, który można pić. Niekiedy miąższ ten jest żółty lub pomarańczowy.
Bataty jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Wyrabia się z nich też krochmal oraz alkohol. Mają słodkawy smak i zawierają dużo witaminy C. 100 g batatów ma 115 kcal.
Tofu batatowe
Składniki: 400 g tofu, 600 g batatów, 500 g masła roślinnego, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, cebula, 2 ząbki czosnku, trochę sosu tabasco, 100 g orzeszków ziemnych, pół cytryny, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka miodu, łyżeczka kolendry
Sposób przyrządzania: Tofu i obrane bataty pokroić w kostkę. Masło roztopić w garnku po czym dodać tofu oraz bataty i podsmażyć. Następnie wyjąć i poczekać, aż odciekną. Posiekane cebulę i czosnek wraz z tabasco i posiekanymi orzeszkami ziemnymi poddusić na oliwie z oliwek. Dolać nieco wody, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i krótko przysmażyć na małym ogniu. Na koniec dodać tofu i bataty. Przyprawić do smaku cukrem, miodem i kolendrą.