0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Awokado – Mało znany

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Awokado, czyli smaczliwka właściwa (Persea americana) to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Uprawia się je w obszarach tropikalnych. Pożywne owoce awokado (które w istocie jest warzywem) mają kształt gruszki, zielony kolor i jako jedyne na świecie zawierają tłuszcze.
Awokado, a ściślej jego zielonkawobiały miąższ o mazistej konsystencji, jada się głównie na surowo. Ma on dużą wartość odżywczą i energetyczną (ok. 210 kcal/100 g). Smaczny jest z różnymi dodatkami – np. połówki nadziewa się sałatkami, a plastry podaje z ostrymi sosami. Awokado wykorzystuje się też w przemyśle spożywczym (do produkcji lodów) i kosmetycznym.

Jedno awokado kosztuje ok. 3 zł.

Krem jogurtowy

Składniki:
Awokado, papryka, jogurt

Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki zmiksować, a następnie schłodzić. Smakuje najlepiej, jeśli krem nabiera się na chipsy i je razem z nimi.

Awokado serowe

Składniki:
Awokado, biały ser, cukier, sok z cytryny, syrop klonowy, migdały

Sposób przyrządzania:
Przekroić awokado wzdłuż i z połówek wyjąć łyżeczką miąższ. Rozgnieść na puree, dodać tyle samo białego sera, cukier do smaku i łyżkę soku z cytryny, po czym dokładnie wymieszać. Na godzinę schować do lodówki. Następnie rozdzielić na porcje, polać syropem klonowym i ozdobić migdałami.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nie wszystkie wytrzymały

13 NOŻYC DO ŻYWOPŁOTU W TEŚCIE: Z cienkimi gałęziami prawie każde nożyce akumulatorowe z...

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....