0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Aronia

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Krzew aronii uprawiany jest dla jego jadalnych owoców – czarnych, twardych, z meszkowatym nalotem, wielkością i kształtem przypominających jagody, zawierających ciemnoczerwony, silnie barwiący sok. Surowe owoce, nie są zbyt smaczne – mają cierpki posmak. Za to soki i dżemy z tych owoców są dobre i zdrowe.
Aronia jest bogata w witaminy C, B2, B6, PP, P (aronia jest jej najbogatszym na świecie źródłem), E, karoten, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz w błonnik i pektyny ułatwiające pracę układu pokarmowego i usuwające toksyny z organizmu. Aronia przeciwdziała też miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ogranicza powstawanie tzw. złego cholesterolu.

Sok aroniowo-jabłkowy
Składniki: 0,5 kg aronii, 2 filiżanki soku jabłkowego
Sposób przyrządzania: Owoce aronii gotować na parze, aż pozostanie gęsty ekstrakt (z mniej więcej 0,5 kg aronii uzyskamy dwie filiżanki soku). Następnie wymieszać w proporcjach pół na pół z sokiem jabłkowym (albo kupionym albo zrobionym domowym sposobem). Na koniec schłodzić i napój jest gotowy do picia.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...

Truskawki z Biedronki gorsze niż z Lidla

Zbadaliśmy pozostałości pestycydów w polskich truskawkach z Lidla i Biedronki. W truskawkach z Biedronki...

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...