7 PROSTYCH WSKAZÓWEK NA RATUNEK PRODUKTOM SPOŻYWCZYM: Żywność jest coraz droższa. Mimo to wiele produktów nadal trafia do kosza. Zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności nie tylko pomoże zaoszczędzić pieniądze, ale też wpłynie korzystnie na środowisko. Oto siedem prostych, ale skutecznych wskazówek, które pomogą ci przedłużyć świeżość żywności i uniknąć jej marnowania.
Polacy wyrzucają 9 mln ton żywności rocznie. Na całym świecie ludzie marnują 15 mld ton. Każdy z nas może ograniczyć wyrzucanie jedzenia w swoim domu. Poznaj nasze sposoby, jak nie marnować żywności.
Wskazówka 1: Przechowuj produkty w odpowiednich warunkach
Odpowiednie przechowywanie jest kluczowe dla przedłużenia świeżości żywności. Niektóre warzywa i owoce, takie jak pomidory czy banany, lepiej trzymać w temperaturze pokojowej, podczas gdy inne, na przykład szpinak i sałata, powinny być przechowywane w lodówce. Warto też używać szczelnych pojemników, które pomogą utrzymać świeżość i zapobiegną niepotrzebnym zapachom.
Wskazówka 2: Wykorzystuj zamrażarkę
Zamrażarka to twój sprzymierzeniec w walce z marnotrawieniem żywności. Zamrożenie nadmiaru produktów, takich jak mięso, chleb czy owoce, pozwala zachować ich świeżość na dłużej. Pamiętaj jednak, że niektóre produkty nie nadają się do zamrażania. Inne z kolei mogą zmieniać konsystencję po rozmrożeniu. Warto więc poznać zasady odpowiedniego zamrażania i rozmrażania (pisaliśmy o tym tutaj).
Wskazówka 3: Rotacja produktów
Świeżo zakupione produkty umieszczaj na dole lub z tyłu szafki, a starsze przesuń na górę lub na przód. Podobnie w lodówce: niech żywność, której kończy się termin ważności, będzie pod ręką – z przodu. Ta prosta technika rotacji pomoże ci zużyć najpierw starsze produkty, zanim stracą swoją świeżość.
Wskazówka 4: Opanuj sztukę przechowywania chleba
Chleb to jeden z najczęściej marnowanych produktów w naszych kuchniach. Aby zachować jego świeżość, warto przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w chlebaku. Możesz go też poporcjować i zamrozić. Jeśli zauważysz, że chleb zaczyna się starzeć, wykorzystaj go na tosty, grzanki czy zapiekanki. Kajzerki zaś pozostaw do wysuszenia, a potem zetrzyj na domową tartą bułkę.
Wskazówka 5: Unikaj zakupów, kiedy chce ci się jeść
Kiedy głodni wchodzimy do sklepu spożywczego, w naszym koszyku ląduje więcej niż potrzebujemy. Czasami też po prostu robimy zakupy na zapas, a potem nie jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkich produktów przed upływem ich daty ważności. Zanim ruszysz na zakupy, postaraj się zaplanować posiłki z wykorzystaniem tego, co już masz w lodówce i spiżarni. Lista zakupów ułatwi sprawę.
Wskazówka 6: Przyjrzyj się etykiecie
Koniec daty przydatności do spożycia nie zawsze oznacza, że jedzenie nadaje się do wyrzucenia. Niektóre produkty można spożywać i po tej dacie, o ile są przechowywane prawidłowo. Niedawno część producentów zaczęła informować na etykiecie, że produkt może nadawać się do zjedzenia również po widocznej na opakowaniu dacie. Bądź świadomy oznaczeń na opakowaniach i wiedz, kiedy można dać danemu produktowi drugie życie.
Wskazówka 7: Przetwarzaj żywność
Jeśli zauważasz, że pewne produkty zaczynają się psuć, zastanów się, czy nie możesz ich przerobić na coś innego. Na przykład z dojrzałych owoców można zrobić pyszne smoothie lub dżem, a z resztek mięsa – aromatyczny bulion. Więcej takich pomysłów na pyszne i zdrowe dania, które uratują jedzenie przed wyrzuceniem, znajdziesz w książkach z serii „Dieta bez diety”.
Marnowanie żywności to poważny problem, ale dzięki prostym krokom możesz przedłużyć świeżość produktów i zminimalizować straty. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu, korzystaniu z zamrażarki, rotacji produktów i planowaniu posiłków. Unikaj zakupów, kiedy jesteś głodny i bądź świadomy dat na etykietach. Warto także eksperymentować z przetwarzaniem żywności, by nic się nie zmarnowało. Dzięki tym siedmiu wskazówkom oszczędzisz pieniądze i zrobisz coś dobrego dla naszej planety. Zachowaj świeżość żywności, a środowisko naturalne i twój portfel ci podziękują.