Sok pomarańczowy: aromat soczystych owoców dojrzewających w pełnym słońcu południowych krajów; wiadomo, zdrowie w szklance – bogactwo witaminy C i związków mineralnych; trzy, a może nawet cztery pomarańcze zamknięte w jednym kartoniku…
To wszystko przychodzi nam na myśl na hasło „sok pomarańczowy”. To wszystko słyszymy nieustannie w reklamach. Ale czy naprawdę szklanka soku z kartonika to samo zdrowie i czysty aromat naturalnych owoców, który może zastąpić świeżą pomarańczę?
Niestety, do soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy nie umywa się żaden produkt wytworzony przemysłowo – taki wniosek płynie z testu przeprowadzonego przez niemiecką Fundację Warentest. Okazało się, że tylko sześć z 24 przetestowanych soków można nazwać „dobrymi”. Resztę oceniono dostatecznie lub miernie, a aż 10 produktów, w tym i soki popularnych w Niemczech marek, otrzymało oceny niedostateczne. Te ostatnie w ogóle nie zasługują na miano „soku pomarańczowego”, gdyż nie spełniają wymagań stawianym tej kategorii produktów przez prawo.