0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyMarny los ziemniaka

Marny los ziemniaka

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Poza tym chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu, są więc bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach to tłuszcz niezdrowy. Chipsy są jednak smaczne i chętnie kupowane, szczególnie przez dzieci. Dlatego przebadaliśmy najbardziej popularne na rynku polskim marki chipsów o smaku paprykowym. Do testu włączyliśmy dla porównania jeden produkt (Crunchips) zakupiony na rynku niemieckim.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...

Które ziemniaki mają pestycydy? Sprawdziliśmy

Ziemniaki z Biedronki nie miały żadnych pozostałości pestycydów. Pod tym względem spełniały normy nawet...

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....