0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyMarny los ziemniaka

Marny los ziemniaka

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Poza tym chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu, są więc bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach to tłuszcz niezdrowy. Chipsy są jednak smaczne i chętnie kupowane, szczególnie przez dzieci. Dlatego przebadaliśmy najbardziej popularne na rynku polskim marki chipsów o smaku paprykowym. Do testu włączyliśmy dla porównania jeden produkt (Crunchips) zakupiony na rynku niemieckim.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Tani zestaw garnków ze stali nierdzewnej zaskoczył w teście

12 ZESTAWÓW GARNKÓW W TEŚCIE: Szukasz dobrego zestawu garnków ze stali nierdzewnej, ale nie...

Pestycydy w dżemie

10 DŻEMÓW TRUSKAWKOWYCH W TEŚCIE: Przebadaliśmy 10 dżemów. Każdy zawierał pestycydy, w czterech wykryliśmy...

Szkodliwe substancje w skyrach

4 SKYRY W TEŚCIE: Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, w popularnych skyrach truskawkowych –...