0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyMarny los ziemniaka

Marny los ziemniaka

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Poza tym chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu, są więc bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach to tłuszcz niezdrowy. Chipsy są jednak smaczne i chętnie kupowane, szczególnie przez dzieci. Dlatego przebadaliśmy najbardziej popularne na rynku polskim marki chipsów o smaku paprykowym. Do testu włączyliśmy dla porównania jeden produkt (Crunchips) zakupiony na rynku niemieckim.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...

Truskawki z Biedronki gorsze niż z Lidla

Zbadaliśmy pozostałości pestycydów w polskich truskawkach z Lidla i Biedronki. W truskawkach z Biedronki...

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...