Jesień to czas kasztanów. A co powiesz na kasztany… jadalne? Są smaczne, aromatyczne i zawierają wiele witamin i mikroskładników.
Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę, Niemcy słyną z zupy kasztanowej.
100 g kasztanów zawiera 200 kcal. Kasztany są źródłem soli mineralnych, potasu, siarki, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin: C, B1, B2, PP i cukrów.
Tort kasztanowy
Składniki: 300 g jadalnych kasztanów (posiekanych), 200 g cukru, 3 jajka, 100 g migdałów (zmielonych), trochę masła i mąki, 200 g dżemu wiśniowego, opakowanie polewy czekoladowej
Sposób przyrządzania: Żółtka ubij z cukrem, dodaj kasztany, migdały oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Takie ciasto wylej na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. W uprzednio podgrzanym do 180oC piekarniku piecz przez godzinę. Następnie lekko ocieplonym dżemem równomiernie wysmaruj powierzchnię nieco wystygłego tortu. Kiedy tort ostygnie całkowicie, polej go czekoladową polewą. Możesz podawać z bitą śmietaną.