Nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają, kiedy dojrzałe, czarne, błyszczące czekają, aż zerwiemy je z krzaka i zjemy ze smakiem. Co więcej, choć małe, zawierają ogrom dobroczynnych składników.
Jeżyna (Rubus sectio Rubus) to krzew o czarnych owocach, kształtem przypominających maliny. Pierwsze jeżyny zaczynają dojrzewać pod koniec lipca, ale te najbardziej dojrzałe można zrywać miesiąc później.
Najsmaczniejsze owoce to te zerwane prosto z krzaka. Po zerwaniu już nie dojrzewają, dlatego jeśli je kupujesz, zwracaj uwagę na to, by wybierać już dojrzałe. Łatwo je rozpoznasz po intensywnie czarnej barwie i nabrzmiałych kulkach, z których owoc się składa.
Podobnie jak maliny, tak i jeżyny są delikatne i powinny zostać zjedzone w ciągu maksymalnie dwóch, trzech dni. Przechowuj je w lodówce, rozłożone na płasko, a nie ściśnięte w pojemniku. Nadwyżkę możesz zamrozić.
Jeżyny można jeść same, ale dodaje się je także do ciast, przetworów i mlecznych koktajli.
Jeżyny zawierają dużo witaminy C. Już 100 g owoców pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jeżyny są też bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza.
Nie każdy wie, że dobroczynne działanie na nasze zdrowie mają nie tylko owoce jeżyny, ale także jej liście. Herbata zaparzona z łyżki stołowej takich listków ma właściwości obniżające gorączkę i łagodzące zapalenie dziąseł.
Mleczny koktajl jeżynowy
Składniki: filiżanka jeżyn; duże, słodkie jabłko; ¾ szklanki zimnego mleka
Sposób przyrządzania: Owoce włóż do blendera, zalej mlekiem i miksuj kilka minut, żeby jak najdokładniej rozdrobnić pestki jeżyn. Rozlej do szklanek. Pij od razu po przyrządzeniu.