Dobra lodówka zużywa niewiele energii, a przy tym utrzymuje stałą temperaturę niezależnie od tego, jaka temperatura panuje w pomieszczeniu. Niestety nie wszystkie spełniają te wymagania. Na co jeszcze zwracać uwagę, kiedy kupujemy lodówkę?
Lodówka, jaka jest, każdy widzi: wyższa lub niższa; najczęściej biała, rzadziej srebrna lub w jeszcze innym kolorze; jeśli oprócz chłodziarki, ma również zamrażarkę, to może ona być usytuowana w górnej lub w dolnej części. Z zewnątrz różnice między poszczególnymi modelami nie są duże. Cała tajemnica chłodziarki – bo tak fachowo nazywa się lodówkę – tkwi w jej wnętrzu.
Jaką więc wybrać, abyśmy przez następne kilka lub kilkanaście lat – bo na tyle powinna nam wystarczyć – byli z niej zadowoleni? Kiedy decydujemy się na kupno nowej lodówki, o poradę prosimy zazwyczaj sprzedawcę w sklepie. Przedstawiamy więc rady sprzedawców chłodziarek z dużych sieci sklepów AGD. Poprosiliśmy również producentów o ustosunkowanie się do tego, co sprzedawcy doradzają konsumentowi w sklepie oraz o przedstawienie własnych argumentów za lub przeciw kupnie danej chłodziarko-zamrażarki.
Co jest ważne przy wyborze?
Pojemność: Jeśli poprzednia lodówka była dla nas za ciasna, to wybierzmy teraz odpowiednio większą. Ale nie przesadzajmy z wielkością – zbyt dużej lodówki nie wykorzystamy w pełni, a będzie zużywać więcej prądu. Standardowo w gospodarstwie jednoosobowym wystarcza lodówka o pojemności 120 l (plus 30 l na każdą dodatkową osobę) oraz zamrażarka o pojemności 50-80 l (plus 50-80 l na każdą kolejną osobę). Zwróćmy też uwagę na układ komór, rozmieszczenie półek oraz możliwość ich regulacji, tak, aby można było do lodówki wstawić i większy garnek. Półki mogą być szklane (standardowo mają wytrzymałość do 25 kg) lub plastikowe. Sprawdźmy też, czy lodówka ma dodatkowe półki na butelki i czy producent dołączył pojemnik do przechowywania jajek. Takie szczegóły później będą ułatwiały nam życie.
Zamrażarka na górze czy na dole? Lodówka z zamrażarką u dołu jest po prostu wygodniejsza, bo przecież częściej otwieramy chłodziarkę, więc nie będziemy musieli się wtedy schylać. Gdzie jest chłodniej: na górze czy na dole lodówki? Jeżeli w lodówce nie ma cyrkulacji powietrza, to chłodniej jest bliżej zamrażarki, ale teraz to już nie jest regułą, ponieważ niektóre modele lodówek są bardzo dobrze uszczelnione i wtedy różnicy temperatur nie ma.
Klasa energetyczna: Lodówki dzielą się na klasy energetyczne oznaczone literami od A do G. A oznacza najniższe zużycie energii, a G – najwyższe. I tak na przykład lodówka klasy A o pojemności 200 l zużywa od 0,8 do 1 KWh na dobę, a taka sama klasy G – do 3,3 kWh. A więc różnica jest spora. Na zużycie prądu przez kupowaną przez nas lodówkę warto zwracać uwagę tym bardziej, że w polskich domach największe wydatki na prąd biorą się właśnie z pracy urządzeń chłodniczych i wynoszą 30%, czyli co trzecią złotówkę z rachunków za energię wydajemy na prąd zużyty przez lodówkę. Ale wcale tak być nie musi – w krajach Unii Europejskiej proporcje wydatków na prąd są inne: w gospodarstwie przeciętnego Niemca czy Francuza urządzenia chłodnicze pobierają zaledwie 14% całego prądu, który jest zużywany. Jaki z tego wniosek? Lepiej wybrać lodówkę energooszczędną. W końcu lodówka pracuje 24 godziny na dobę. Choć między klasą A i B różnica nie jest duża – rocznie można na niej oszczędzić około 20 zł.
Stosując się do kilku zasad możemy jeszcze bardziej zmniejszyć zużycie prądu przez lodówkę. Przede wszystkim ważne jest miejsce jej ustawienia: otóż powinna znajdować się daleko od kuchenki, od kaloryfera i od okna, aby nie padały na nią promienie słoneczne. Z drugiej jednak strony lodówka nie może stać też w miejscu zbyt chłodnym. Tył lodówki powinien być oddalony o kilka centymetrów od ściany, aby umożliwić lepsze chłodzenie. Najmniej energii pobiera lodówka, której temperaturę w środku ustawimy na 4-7°C. Każde dwa stopnie mniej to zwiększenie zużycia prądu aż o 16%. Otwierajmy lodówkę jak najrzadziej i na tak krótko, jak to tylko możliwe. Poza tym nie wkładajmy do niej ciepłych potraw. Kolejna sprawa to regularne rozmrażanie lodówki. Oczywiście nie dotyczy to modeli z funkcją automatycznego rozmrażania. Pozostałe powinniśmy rozmrażać nawet raz lub dwa w miesiącu, gdyż trzymilimetrowy szron zwiększa pobór prądu średnio o 10%, a sześciomilimetrowy – aż o 100%. Zamrażarka również wymaga regularnego rozmrażania. Nie dopuśćmy do powstania w niej szronu o grubości większej niż 0,5 cm. Idealna temperatura w zamrażarce wynosi -18°C. Niższa zwiększa zużycie prądu. Produkty przechowywane w zamrażarce powinny być szczelnie zapakowane. Dzięki temu będzie się tworzyło mniej szronu. Najlepiej trzymać je w przezroczystych, podpisanych woreczkach. Umożliwi nam to szybsze odnalezienie i wyjęcie potrzebnego artykułu, a więc drzwi zamrażarki nie będą zbyt długo otwarte i do środka dostanie się mniej ciepłego powietrza.
Agregat: Najlepsze agregaty – jak zgodnie podkreślają sprzedawcy różnych sklepów ze sprzętem AGD – są marki Danfoss. Stosują je różni producenci lodówek. Jednak sprzedawcy twierdzą, że wpływu agregatu na jakość lodówki nie należy przeceniać. Jeżeli silnik rovera włożymy do poloneza, to co on da? Niewiele, nie zrobi rovera z poloneza. Podobnie jest z lodówkami: dobry agregat włożony do najgorszej lodówki co najwyżej w niewielkim stopniu poprawi jakość jej pracy. Ale cóż nam po nim, jeśli lodówka się rozszczelni albo jeśli popękają półki? Ważna jest natomiast liczba agregatów w lodówce. Najlepiej, jeśli są dwa – oddzielny agregat chłodzący lodówkę i oddzielny, który chłodzi zamrażarkę. Takie rozwiązanie daje możliwość regulowania temperatur dla poszczególnych komór lub całkowitego wyłączenia jednej z nich. A jeżeli zepsuje się jeden z agregatów, to jedna komora nadal pracuje. W dwa agregaty są wyposażone przeważnie bardziej zaawansowane modele lodówek, zazwyczaj o wysokości powyżej 1,70 m. Oprócz lepszych lub gorszych agregatów, lodówki różnią się też układami chłodniczymi (w układach chłodniczych różnych modeli są różne płyny) oraz termostatami.
Wiatraczek: W wyposażonych w niego lodówkach jest cyrkulacja powietrza. Wiatraczek taki wbudowany w środku odpowiada za to, aby w całym wnętrzu chłodziarki była jednakowa temperatura.
Lodówka bezszronowa: Ma specjalne dziurki, którymi wyciągana jest wilgoć z powietrza z wnętrza lodówki. Dzięki temu żywność nie robi się obślizgła i można ją dłużej przechować. Producenci lodówek bezszronowych zalecają jednak, żeby żywność szczelnie zawijać, bo szybciej wysycha. Modele bezszronowe znajdziemy przeważnie wśród większych lodówek.
Co radzą producenci?
Zapytaliśmy producentów lodówek, na co konsument powinien ich zdaniem zwracać uwagę, kiedy kupuje lodówkę. – Dobre urządzenie powinno spełniać kilka podstawowych cech – zaczyna wymieniać Sylwia Karczewska z Aged, dystrybutora lodówek Liebherr. – Trzeba zwracać uwagę na klasę energooszczędności. Tu prowadzą oczywiście najoszczędniejsze urządzenia klasy A+. Inna bardzo ważna właściwość to wydajność zamrażania określona liczbą kilogramów żywności, którą możemy zamrozić w ciągu doby. Im jest ona wyższa, tym lepiej. Istotne znaczenie ma przy tym czas, w jakim produkty uzyskają wymaganą temperaturę (-16ºC i mniej) – w niej właśnie ustaje proces biodegradacji żywności. Kolejnym istotnym czynnikiem jest pojemność użytkowa urządzenia. Często bowiem dwa urządzenia o tych samych wymiarach zewnętrznych różnych marek mają zupełnie inną pojemność użytkową – mogą się niekiedy różnić nawet o 15-20%. Warto też sprawdzić, czy chłodziarko-zamrażarka ma system automatycznego odmrażania – tłumaczy Sylwia Karczewska.
– Konsument powinien dopasować pojemność nowej lodówki do potrzeb swojej rodziny (liczby osób, wielkości zakupów itd.) – uzupełnia Katrzyna Rygiel, przedstawiciel marki Electrolux. Wnętrze lodówki powinno być funkcjonalne. – Im bardziej przejrzyste, tym lepiej – mówi Andrzej Wierzchoń z Candy.
– Istotne są także dodatkowe funkcje, które konsument chciałby wykorzystywać (np. komora zero, szybkie schładzanie i zamrażanie produktów, szybkie schładzanie butelek, cyfrowy termometr, alarm przy uchylonych drzwiach, zamrażarka, która sama się rozmraża) – dodaje Katrzyna Rygiel.
Marzena Rybicka z BSH produkującego lodówki Bosch i Siemens radzi zwrócić uwagę na rodzaj sterowania: czy jest ono mechaniczne czy elektroniczne. Elektroniczne pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury bez konieczności otwierania chłodziarki. – Warto też zwrócić uwagę na zdolność zamrażania i przechowywania żywności w przypadku braku prądu – tłumaczy.
Liebherr CUPa 35530
2699 zł
Wymiary: 180,6 x 60 x 63,2 cm
Klasa energet.: A+
Kraj montowania: Niemcy
AEG Santo 80408KG
4990 zł
Wymiary: 200 x 60 x 62 cm
Pojemność: 392 l
Klasa energet.: A+
Zużycie energii: 0,83 kWh/24 h
Funkcje: wakacyjna, szybkie schładzanie i zamrażanie, komora 0º, kontrola wilgotności, dwa agregaty
Electrolux ERB 4052 Viva Space
2499 zł
Wymiary: 201 x 60 x 60 cm
Pojemność: 400 l
Klasa energet.: A+
zużycie energii: 0,81 kWh/ 24 h
Funkcje: większa pojemność przy zachowaniu tych samych wymiarów zewnętrznych, ergonomiczne wnętrze, system domykania drzwi, dwa agregaty
Siemens KG39MT90
15999 zł
Wymiary: 204 x 66 x 71cm
Klasa energet.: A+
Funkcje: pierwsza chłodziarko-zamrażarka w Europie z wbudowanym telewizorem
Bosch KGV36640
2499 zł
Wymiary: 185 x 60 x 61cm
Klasa energet.: A
Funkcje: kolor INOX, sterowanie elektroniczne
Indesit BEAA 35 PGF
2699 zł
Wymiary: 190 x 70 x 64,5 cm
Pojemność: 390 l
Klasa energet.: A+
Funkcje: Air Cooler System (efektywny ukł. chłodzenia – natychmiastowe odzyskanie wewn. temp. po zamknięciu drzwi), Play Zone (modułowy pojemnik, który możemy ustawić w trzech konfiguracjach)
Kraj produkcji: Turcja
Ariston MBA 45 D1 NFA
3600 zł
Wymiary: 190 x 70 x 64,5 cm
Pojemność: 396 l
Klasa energet.: A
Funkcje: Aquacare (dystrybutor wody z filtrem węglowym), powłoka Hygiene Control (ochrona przed rozprzestrzenianiem się bakterii), Food Security (sygnał dźwiękowy informujący o niedomknięciu drzwi)
Kraj produkcji: Turcja
LG GR-359S
1999 zł
Wymiary: 171 x 60 x 65 cm
Pojemność: 264 l
Klasa energet.: A
Zużycie energii: 0,96 kW/24 h
Kraj montowania: Korea
Funkcje: No Frost, Multi-Air-Flow, elektr. kontrola temp. zamrażarki, szybkie zamrażanie, taca mrożąca, komora 0º, uszczelka antybakteryjna, regulowane półki z hartowanego szkła z systemem Spill Stop, przekładane drzwi, alarm otwartych drzwi, poziom wakacyjny
Candy CFC 382 AX
3199 zł
Wymiary 185 x 60 x 60 cm
Pojemność: 364 l
Funkcje: komora 0º, wentylator Turbo Cold, obudowa INOX, agragat firmy Danfoss
Kraj pochodzenia: Włochy
Ardo CO 24/12 BA-2HE
2359 zł
Wymiary: 180 x 59,25 x 60 cm
Pojemność: 319 l
Klasa energet.: A
Zużycie energii: 0,94 kW/24 h
Kraj montowania: Włochy
Funkcje: automat. odszranianie części chłodzącej
Zdaniem Krzysztofa Kluski, przedstawiciela marek Ariston i Indesit, ważna jest również marka. – Idzie za nią solidność wykonania, jakość serwisu, trwałość i funkcjonalność dodatkowych rozwiązań – wyjaśnia producent.
Jaka marka?
Zasada działania wszystkich lodówek jest taka sama. Poszczególne modele i marki różnią się szczegółami. Aby się w nich połapać i ułatwić wam wybór lodówki, poprosiliśmy sprzedawców dużych sieci sklepów AGD: Media Markt orz RTV Euro AGD o opinie, która marka lodówek jest najlepsza, a która najgorsza. Opinie te okazały się niejednokrotnie sprzeczne w różnych sklepach (szczególnie w przypadku marki Whirlpool). O wypowiedzi poprosiliśmy też producentów lodówek:
• Poprosiliśmy ich o skomentowanie opinii sprzedawców.
• Spytaliśmy, jakie są plusy, a jakie minusy ich urządzeń.
• Producenci zdradzają też, na ile lat obliczony jest ich sprzęt…
• …oraz co robią, aby ich lodówki się nie rozszczelniały.
Liebherr:
Sprzedawcy: „To najlepsze lodówki: mają najlepsze agregaty i układy chłodnicze, rzadko się psują; ta firma specjalizuje się w chłodnictwie”; „to niemiecka firma, sprzęt jest montowany w Niemczech; ma generalnie najlepsze lodówki, ale i wysokie ceny, a wykończenie sprzętu jest bardzo surowe pod względem wizualnym”.
Sylwia Karczewska, Aged, dystr. Liebherr:
• + Superoszczędna klasa energetyczna A+,
+ funkcja SuperFrost (przyspieszone mrożenie) sprawia, iż zamrażanie staje się wyjątkowo komfortowe,
+ elegancka i precyzyjna elektronika MagicEye, pozwalająca na utrzymanie wybranej temperatury na stałym poziomie.
Nie potrafimy wymienić minusów sprzętu Liebherr. Można zauważyć, że cena jest na nieco wyższym poziomie w porównaniu z innymi markami. Różnica ta jest jednak uzasadniona wysoką jakością, niezawodnością sprzętu oraz zastosowaniem najnowocześniejszych technologii.
• Producent dba szczególnie o zapewnienie szczelności stosując najnowsze technologie chłodnicze, prowadząc nieustannie własne badania w tym kierunku, a przede wszystkim dokładną, stuprocentową kontrolę urządzeń.
Electrolux:
Sprzedawcy: „Jedne z najlepszych – polecam wybór Electroluxa”; „to dobra marka, ale trzeba zwrócić uwagę, czy szuflady będą dla nas wygodne – są one uchylne”; „szwedzkie lodówki Electrolux mają lepszą opinię od tych montowanych na Węgrzech i we Włoszech, ponieważ różne są detale, które później wpływają na działanie całej lodówki”.
Katrzyna Rygiel, Electrolux:
• Jesteśmy zdziwieni opinią sprzedawców, ponieważ uchylna górna szuflada pojawia się tylko w zamrażarkach niektórych najtańszych modeli, a oprócz tej szuflady są jeszcze dwie wysuwane tradycyjnie. Natomiast zdecydowana większość urządzeń ma typowe szuflady. Urządzenia Grupy Electrolux produkowane są w wielu krajach i wszędzie muszą spełniać te same najwyższe standardy jakości. Chłodziarko-zamrażarki są produkowane (nie montowane) we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech. Ostatnio otwarta fabryka na Węgrzech jest najnowocześniejszą z nich.
• + Trwałość,
+ niskie zużycie energii,
+ ergonomiczne wnętrze.
Producent nie wymienił minusów swoich lodówek.
Bosch i Siemens:
Sprzedawcy: „Można kupić; zdarzają się jeszcze egzemplarze montowane w Niemczech, ale jest ich już mało, reszta montowana jest w Azji”; „dobre, z tym że ostatnio agregaty są produkowane w Azji, więc Bosch bardzo się pogorszył; chociaż generalnie marka wydaje się być bardzo dobra – niemiecka, po prostu musimy zwrócić uwagę, gdzie był montowany agregat danego modelu”; „pod względem jakości lodówek porównałbym te marki do Liebherra”; „troszeczkę gorsze od Liebherra, ale dobre, choć nie są oryginalne z Niemiec”.
Marzena Rybicka, BSH, prod. lodówek Bosch i Siemens:
• Bosch od lat współpracuje niezmiennie z certyfikowanymi dostawcami agregatów (światowymi liderami). Agregaty są wysokiej jakości. Zarówno produkty Bosch, jak i Siemens to gwarantowana jakość.
• Bosch: + jakość,
+ funkcjonalność,
+ prostota obsługi.
Siemens: + zaawansowana technologia,
+ wyjątkowe wzornictwo,
+ najwyższa jakość.
Minusów brak.
• Chłodziarki Bosch i Siemens obliczone są na 13-14 lat pracy.
• Nasze lodówki nie rozszczelniają się (przypadki rozszczelniania są bliskie zera). Użycie przez nas gazu pentan w procesie spieniania poliuretanu sprawia, że wytworzona piana jest bardzo stabilna i posiada świetne właściwości izolacyjne.
Ariston:
Sprzedawcy: „Jedne z najlepszych”; „drugie miejsce pod względem jakości”; „wyższe modele są dobre, mają agregaty Danfossa, ale są wyposażone w jeden agregat”; ” to włoska marka na podobnym poziomie do Boscha i Siemensa”; „od Aristona bardziej polecam lodówki Whirlpool, bo nie są tak głośne”.
Krzysztof Kluska, Ariston i Indesit:
• Rzeczywiście nasze lodówki cieszą się bardzo dobrą opinią, wskazuje na to udział rynkowy w tym segmencie. Jeśli chodzi o głośność pracy, lodówki Ariston i Indesit spełniają wszystkie obowiązujące normy i standardy, nie różnią się zatem znacznie od modeli innych marek. Warto zauważyć, ze głośność lodówki jest sprawą o tyle względną, że ma na nią wpływ ustawienie sprzętu (regulacja nóżek, kwestia zabudowy).
• + Wysoka energooszczędność,
+ design – nowoczesny, prosty, z dużą klasą,
+ rozwiązania, które umożliwiają stosunkowo dłuższe przechowywanie produktów bez szkody dla ich świeżości i wartości odżywczych: powłoka antybakteryjna, funkcje szybkiego chłodzenia i zamrażania, system No Frost, filtr oczyszczający powietrze, system wentylacji.
• Producent nie przewiduje okresu, po którym lodówka Indesit lub Ariston przestanie efektywnie funkcjonować. Wymiana sprzętu wynika raczej z potrzeby zmiany wystroju kuchni niż konieczności wymiany lodówki.
Indesit:
Sprzedawcy: „Trzecie miejsce – prawie to samo co Ariston, gdyż obie marki mają jednego producenta”; „to ta sama firma, co Ariston, lodówki są tak samo dobre, obie marki montowane są we Włoszech”.
Gorenje: jutro
Sprzedawcy: „Niezłe; jedne z najlepszych”.
LG:
Sprzedawcy: „To dosyć dobre lodówki”.
Joanna Luto, LG:
• + Lodówki całkowicie bezobsługowe (nie wymagają okresowego rozmrażania, co wynika z zastosowania systemu No Frost, który nie dopuszcza do powstawania szronu w komorze zamrażarki, dzięki czemu warunki przechowywania produktów są bardziej higieniczne),
+ dłuższe utrzymanie świeżości mięsa i ryb dzięki zastosowaniu komory zerowej, co w praktyce oznacza, że produkty te można przechowywać w temperaturze 0°C, tuż poniżej punktu zamrażania,
+ owoce i warzywa przechowywane w specjalnym pojemniku z pokrywą Magic Crisper pozostają dłużej jędrne i świeże. Nadmiar wilgoci osadza się na powierzchni specjalnej chropowatej pokrywy, a następnie naturalnie odparowuje, co pozwala zachować naturalny mikroklimat.
– Wyższa cena w stosunku do modeli z bezpośrednim chłodzeniem,
– zalecamy, by użytkownicy z uwagi na wymuszony obieg powietrza opakowywali produkty przed włożeniem ich do lodówki.
• Uszczelki stosowane w lodówkach LG są impregnowane specjalną substancją chemiczną, która nie tylko zapobiega ich rozszczelnianiu, ale również ma właściwości aseptyczne, czyli zapobiega wnikaniu do wnętrza zarodników grzybów oraz bakterii przyspieszających starzenie się żywności. Prawdę mówiąc nie słyszałam o tym, by nasze lodówki się rozszczelniały.
Whirlpool:
Sprzedawcy: „Raczej słabsze; troszeczkę częściej się psują, generalnie klienci skarżą się na sprzęty Whirlpoola”; „jedne z najlepszych – na trzecim miejscu pod względem jakości”; „plus to siedmioletnia gwarancja”; „polecam: są ładne i dosyć dobre”; „zdarza się, że wewnątrz obudowy się rozszczelniają, sam miałem lodówkę Whirlpoola, w której rozszczelniła się komora zamrażarki – pękła i praktycznie była nie do naprawy”; „lodówki Whirlpool polecam bardziej od Aristona, bo nie są tak głośne”.
Producent nie udzielił odpowiedzi.
Polar:
Sprzedawcy: „Numer cztery; teraz to sprzęt dosyć zbliżony do Whirlpoola, bo Whirlpool wykupił Polar i mają teraz główną montownię we Wrocławiu, więc podejrzewam, że części też są podobne; Polar dobrze się sprzedaje, bo jest to firma znana od lat i ma przystępne ceny”.
Producent nie udzielił odpowiedzi.
Amica:
Sprzedawcy: „Nie polecałbym – mamy dużo reklamacji”; „Amica ma dosyć dobry agregat – Electroluxa; Amica to numer cztery pod względem jakości lodówek”; „jeżeli chodzi o sprzęt kuchenny, to jest to naprawdę bardzo dobry producent, ma konkurencyjne ceny w porównaniu z zagranicznymi markami; ich pięta Achillesa to uszczelnienie: często odchodzą uszczelki”; „unikałbym wyboru lodówki Amiki”.
Producent nie udzielił odpowiedzi.
Mastercook:
Sprzedawcy: „Porównałbym te lodówki do Amiki”.
Candy:
Sprzedawcy: „Średnie”; „nie polecałbym – mamy najwięcej reklamacji lodówek Candy”.
Andrzej Wierzchoń, Candy:
• Najprawdopodobniej to słowa sprzedawcy w sieci, w której nasze produkty nie są promowane.
• + Włoski design, nad którym pracowała jedna z najbardziej renomowanych firm designerskich z Turynu, Idea Institute,
+ niezawodne,
+ cicha praca.
-: brak
• Lodówki Candy są obliczone na 15 lat pracy.
Brandt:
Sprzedawcy: „Raczej nie polecam – obok Candy, najwięcej reklamacji mamy lodówek Brandt”.
Ardo:
Sprzedawcy: „Generalnie jest firmą najniżej plasowaną w dziedzinie sprzętu chłodniczego; większość sprzętu jest montowana we Włoszech; nie jest powiedziane, że Ardo się popsuje, ale jest większe prawdopodobieństwo na to”; „raczej bym nie polecał, mamy dużo reklamacji lodówek Ardo”, nie brałbym tej marki w ogóle pod uwagę – w Adro wszystko może się zdarzyć”; „zdarza się, że lodówki Ardo rozszczelniają się”; „na pewno unikałbym wyboru Ardo”.
Kamila Wiszniewska, Ardo:
• Nie spotkaliśmy się z takimi opiniami, wręcz przeciwnie informacje dochodzące do nas od naszych klientów pokazują zupełnie co innego. Bardzo często podkreślana jest użyteczność i ekonomiczność naszego sprzętu. Jak wiadomo, sprzęt Ardo obecny jest w większości gospodarstw domowych w Polsce od wielu lat. Być może przyczyną tak jednolitych wypowiedzi jest specyficzna polityka prowadzona przez producentów tego rodzaju sprzętu. Stosują oni swoiste programy lojalnościowe kierowane do sprzedawców. Do każdego z takich programów przypisane są profity, co ostatecznie może skutkować między innymi pozycją danej marki na sklepowej półce. Innym z powodów jest niewątpliwie mentalność sprzedawców: niestety większym zaufaniem cieszą się marki niemieckie niż włoskie nie tylko w przypadku sprzętu AGD. Kolejnym powodem jest brak profesjonalnych szkoleń prowadzonych przez punkty sprzedaży dotyczących wszystkich produktów będących w ofercie danego sklepu.
• + Szeroka gama produktów w najwyższej klasy energetycznej A+,
+ funkcjonalność, ergonomia,
+ produkty oraz ich produkcja są przyjazne dla środowiska naturalnego.
– W przypadku produktów najwyższej klasy ich cena może nie być przystępna dla wszystkich konsumentów,
– niektóre modele ze względu na ich specyfikę dostępne są jedynie u wybranych dystrybutorów lub na zamówienie,
– tylko niektóre modele mają wyświetlacz elektroniczny (ICO 30A), informujący np. o aktualnej temperaturze urządzenia.
• W większości lodówek ARDO spotykamy agregaty firmy Electrolux oraz Danfoss.
• Z przypadkami rozszczelniania lodówek mamy do czynienia sporadycznie dzięki systemowi kontroli jakości podczas produkcji. Sprawia to, iż do sprzedaży dopuszczane są jedynie produkty całkowicie sprawdzone i o zagwarantowanej jakości.