0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Gorące zakupy

Opublikowano:

spot_img

Jest piekarnik, jest płyta grzewcza – jest i kuchnia. To od wyboru odpowiedniego sprzętu do gotowania i pieczenia będzie zależała jakość naszego życia kuchennego i radość, jaką będziemy mogli czerpać z gotowania.

Oczywiście są też bardziej pragmatyczne aspekty wyboru piekarnika i płyty grzewczej: pieniądze. Jeżeli chcemy oszczędzić, wybierzmy płytę i piekarnik gazowe. Po pierwsze mniej kosztują od płyty i piekarnika elektrycznego, a po drugie gaz wciąż jest tańszym źródłem energii od prądu. Ale są powody, dla których być może warto skusić się na urządzenia elektryczne. Ich wybór w sklepach jest coraz większy. Producenci prześcigają się w tworzeniu coraz bardziej nowoczesnych modeli o eleganckim wyglądzie, które zwykłą kuchnię przemienią w wytworne wnętrze. Piekarnik i płyta elektryczna są ponadto prostsze w instalacji od urządzeń gazowych. – Należy tylko upewnić się, że mamy możliwość podłączenia urządzenia do wysokiego napięcia, bowiem zwykłe zasilanie 220 V nie jest rekomendowane – ostrzega Zdzisław Wiese z firmy Amica. Płyta indukcyjna szybciej podgrzewa od gazowej, co usprawnia gotowanie. Niektóre modele wyposażono w automatyczny wyłącznik palnika uruchamiany w momencie, gdy zdejmiemy garnek z płyty.

Gładka znaczy czysta

Dodatkowym plusem płyty indukcyjnej jest łatwość jej czyszczenia. Wybierając konkretny model płyty warto zresztą zwrócić uwagę na to, by miała jak najmniej zakamarków, w których będzie gromadził się brud. Im bardziej płaska powierzchnia, tym prościej usunąć z niej przypalony sos lub zupę, która wykipiała. Nie ma obaw, że rozlana potrawa zastygnie i będzie trudna do usunięcia – mleczko czyszczące poradzi sobie nawet z przypalenizną. Teoretycznie powierzchnia płyty indukcyjnej nie powinna się też rysować, bo jest trwalsza niż szkło. Ale oczywiście nie powinno się jej trzeć szorstkimi powierzchniami.

Pozostaje jeszcze wybór między tradycyjną płytą elektryczną z żeliwnymi polami a płytą indukcyjną. Jeżeli cena jest dla ciebie ważniejsza niż design, polecamy płytę tradycyjną. Ale zastanówmy się, czy możemy zainwestować więcej i kupić płytę indukcyjną, bo jej koszt zamortyzuje się przy intensywnym użytkowaniu – płyta indukcyjna zużywa bowiem wielokrotnie mniej prądu niż tradycyjna płyta elektryczna.

Dylemat pola

Skoro już wiemy, jaki rodzaj płyty i piekarnika będzie dla nas najlepszym wyborem, pora zastanowić się nad dodatkowymi funkcjami, jakie mogą okazać się dla nas przydatne. Kiedy wybieramy płytę indukcyjną, być może warto rozważyć kupienie modelu z podłużnym palnikiem na brytfankę. Zastanówmy się jednak dobrze, bo być może nieczęsto zdarza się, że musimy podgrzać jakieś danie w podłużnym naczyniu.

Aby płyta indukcyjna nie przyczyniła się do naszego bankructwa, warto wybrać model z hi-lihgtami. Co to oznacza? To pola szybkogrzejne. – Wysokooporowe grzałki skracają czas nagrzewania (do kilku sekund), a także równomiernie rozkładają energię, na całej powierzchni pola – wyjaśnia Krzysztof Małek, ekspert Ardo. Dzięki temu płyta pobiera mniej prądu.

Jeśli już jesteśmy przy wyborze pól, godne polecenia są pola rozszerzone, czyli takie, w których wielkość powierzchni grzejącej można dobrać do wielkości garnka.

Przydatna może okazać się również funkcja sterowania czasowego. Pozwala ona na zaprogramowanie palnika tak, aby włączył się o określonej godzinie. Dzięki takiemu rozwiązaniu gorący obiad może czekać na nas, kiedy wracamy z pracy.

Zastanawiasz się nad wyborem: sterowanie elektroniczne czy ręczne? – Elektronika jest dokładniejsza niż sterowanie ręczne – doradza nam sprzedawca ze sklepu RTV Euro AGD. Naszą wątpliwość, czy sterowanie elektroniczne nie jest przypadkiem bardziej awaryjne od ręcznego, rozwiewa sprzedawca z Media Markt. Zapewnia nas, że nie. Dodaje, że sterowanie do wszystkich płyt produkują tak naprawdę tylko dwie firmy, a więc większych różnic w tym względzie nie ma. – Niezależnie czy wybierzemy droższą czy tańszą płytę, sterowanie będzie działało tak samo – zdradza sprzedawca.

Nie bez znaczenia jest także rozmiar sprzętu kuchennego. – Jeśli rodzina jest wieloosobowa i gospodyni dużo i często gotuje, należy wybrać piekarnik o większej objętości niż standardowe 65 l lub taki, który posiada funkcje i rozwiązania umożliwiające szybkie przygotowanie wielu potraw – radzi Anita Lorenc z firmy Samsung. – Płyta ceramiczna dla dużej rodziny powinna być wyposażona w poszerzane pola i funkcję tzw. booster umożliwiającą szybkie gotowanie potrawy – dodaje.

Razem czy osobno?

Czy warto kupować płytę i piekarnik w komplecie czy może nie ma to większego znaczenia? – Urządzenia kupowane w komplecie są nieco tańsze, ale zależnie od funkcji ta różnica w cenie może sięgać 20 zł, a więc nie jest to dużo – tłumaczy specjalista z Media Markt. Jednocześnie poleca kupowanie płyty i piekarnika osobno. – Jeżeli oba urządzenia są w komplecie, to w większości przypadków sterowanie jest umiejscowione na piekarniku, więc nie można rozdzielić płyty i piekarnika – dodaje sprzedawca. Jeśli natomiast kupimy piekarnik i płytę oddzielnie, będziemy mogli je zainstalować w dwóch różnych kątach naszej kuchni, a w przyszłości wymienić tylko jedno z urządzeń.

Zatrzęsienie funkcji

Przyjrzyjmy się teraz dokładniej funkcjom piekarników. Czy im więcej programów, tym lepiej? Niekoniecznie. Tak naprawdę, nie wszystkie będą nam potrzebne. – Większości programów piekarnika i tak się nie używa – zauważa sprzedawca z Media Markt. Przykład? Weźmy taki program do pizzy – z pewnością podniesie cenę piekarnika, a przecież aby pizza się udała, wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę – efekt będzie ten sam, jakbyśmy użyli funkcji do pieczenia pizzy.

Czyżby więc najlepszym wyborem był najprostszy model piekarnika? – Wystarczy, że będzie on miał grzałkę górną i dolną – radzi sprzedawca z Media Markt. – Warto też wybrać sprzęt w klasie energetycznej A – dowiadujemy się jeszcze w RTV Euro AGD.

Okazuje się, że przydatne może być również wyposażenie piekarnika w dwa termoobiegi. W takim piekarniku możemy piec jednocześnie i ciasto i mięso, a ich zapachy nie będą się mieszać. – Pomocna także jest termosonda, która mierzy temperaturę wewnątrz potrawy gwarantując prawidłowe wypieczenie mięsa czy ciasta – dodaje Joanna Szaban zajmująca się PR-em marek Electrolux, AEG i Zanussi.

Ciepło – zimno

Posiadacze nowoczesnych piekarników nie muszą obawiać się o to, że małe dzieci poparzą się, kiedy dotkną gorącej szyby. Zapobiega temu podwójna szyba. W większości urządzeń szyba nagrzewa się maksymalnie do 29ºC, więc dziecko z pewnością się nie poparzy. Nowoczesne piekarniki nie nagrzewają się również po bokach. – Najnowsza generacja urządzeń do pieczenia ma dodatkowe chłodzenie zewnętrzne, które chroni meble przed zniszczeniem – tłumaczy Krzysztof Małek, ekspert Ardo. Również zabezpieczenie przed otwarciem czy wskaźnik ciepła pozostałego pozwolą bezpiecznie korzystać z piekarnika.

Piękny, lśniący piekarnik szybko pokryje się wewnątrz warstwą tłustego brudu, jeżeli nie będziemy go regularnie czyścić. Ale jest i na to rada: – Należy zwrócić uwagę, czy wnętrze piekarnika pokryte jest specjalną, łatwą do czyszczenia emalią, pozwalającą na utrzymanie należytej czystości – radzi Krzysztof Małek. Są i inne wynalazki, które pomogą w walce z brudem, a przy tym oszczędzą nam wysiłku – na przykład pyroliza. – Pyroliza to najdokładniejsze i najłatwiejsze czyszczenie. Funkcja ta zapobiega gromadzeniu się warstwy brudu poprzez rozgrzanie piekarnika do temperatury 500ºC i spaleniu wszystkich zabrudzeń na sypki popiół, który można łatwo wytrzeć wilgotną gąbką – tłumaczy Urszula Skośkiewicz odpowiedzialna za PR marki Whirlpool. Czystość pomagają utrzymać także panele katalityczne o właściwościach samoczyszczących. – Specjalna powłoka zapobiega przyleganiu tłuszczu, który zostaje spalony bez pozostawienia jakichkolwiek śladów. To prosty sposób na utrzymanie urządzenia w idealnym stanie – mówi Urszula Skośkiewicz.

Dla własnej wygody dobrze zaopatrzyć się w piekarnik bocznymi drabinkami lub teleskopowymi prowadnicami. Ułatwią one wkładanie i wyjmowanie potraw.

Która marka najlepsza?

Skoro wiemy, na co zwracać uwagę podczas wyboru piekarnika i płyty grzewczej najodpowiedniejszych dla nas, przyszedł czas na wybór konkretnej marki sprzętu. Aby przekonać się, jakie są plusy i minusy poszczególnych dostępnych w sklepach marek, poprosiliśmy o opinie sprzedawców z dużych sieci sklepów RTV i AGD: Media Markt i RTV Euro AGD. Przytaczamy ich wypowiedzi, a także wypowiedzi przedstawicieli producentów, których poprosiliśmy o wskazanie, w czym ich sprzęt jest lepszy od konkurencji.

Pełen artykuł jest dostępny w numerze „”Świata Konsumenta””. Nr 11 (71) listopad 2007 r.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...